Waarom blauw voor een jongen?

Er zijn verschillende theorieën waarom blauw de kleur voor de "mannelijke" baby's is. 
Zo zou het vroeger zelfs andersom geweest zijn! Roze voor de jongens en blauw voor de meiden. En dat schijnt nog maar een eeuwtje geleden te zijn. In België en Polen is het trouwens nog steeds zo: blauw voor meisjes en roze voor jongens!
In de middeleeuwen, zegt de één, zou blauw een beschermde factor zijn tegen boze geesten. De kerk raadde aan de kinderen deze kleur te laten dragen want blauw is de kleur van de lucht/hemel. En daarmee zou het de boze  geesten verjagen. Waarom roze dan voor meisjes is ontstaan is hierbij niet bekend!
 Andere middeleeuwse verklaringen zeggen dat rood de kleur van vuur en bloed was en daarmee een mannenkleur was. Terwijl blauw de kleur van water was en daardoor juist vrouwelijker. Blijft de vraag staan waarom dit omgedraaid is.....hoewel er wordt beweerd dat dit door schilderijen komt. Het gaat hierbij om "Blue boy" van Gainsborough en "Pinkie" van Lawrence

Een ander idee komt bij biologen vandaan: In het vakblad Current Biology beweren zij dat vrouwen van warme kleuren houden (rood, paars, roze) en mannen juist van koele kleuren zoals blauw en groentinten. Persoonlijk vind ik baby-roze niet bepaald warm....maar goed, dat is mijn idee.

Verklaring hierbij is dat vrouwen in het pleistoceen op zoek naar fruit goed moesten weten wat rijp is. En jawel: rijp fruit is vaak rood! Mannen, die op jacht gingen, hadden daar dus blijkbaar geen neus voor.....
afb. makemebabies.com

Reacties