Tips bij heimwee van je kind

Heimwee: misschien weet je uit eigen ervaring wel hoe erg dat kan zijn. Of misschien juist wel niet en zit je helemaal met je handen in het haar omdat je kindje er last van heeft en jij niet weet wat helpt. Heimwee is erg vervelend. Een kind (en een volwassene ook, trouwens) kan er echt door van streek raken. Natuurlijk wil je je kleintje helpen als je maar wist hoe! Daarom hier tips hoe je kind kan leren om bijvoorbeeld te gaan logeren én wat je kan doen als het toch last van heimwee heeft.

Logeren bij oma
Jouw lieve zoon of dochter hangt heel erg aan jou en/of je partner. Je weet dus eigenlijk al dat uit logeren niet echt een succes zal zijn. Of je weet dat er een schoolkamp aan zit te komen of een slaapfeestje... Daarom wil je je kind graag leren om wel ergens anders te kunnen slapen zonder jou in de buurt. Hoe pak je zoiets nu eens aan?

Begin met het logeren bij een bekend iemand. Oma, bijvoorbeeld, is hiervoor uitermate geschikt. Zorg dat het niet te ver uit de buurt is, zodat hij weet dat je snel weer bij hem kunt zijn. Of ga samen in een vreemde omgeving slapen, waarbij je eerst samen op een kamer blijft en daarna een nachtje op verschillende kamers. Zo kan hij leren dat hij best kan slapen in een vreemde omgeving.

Dit kan je zachtjes aan uitbreiden naar steeds verder van huis.

Op kamp gaan zou leuk moeten zijn...


Praat erover
Praat met je kind over heimwee. Misschien heeft hij een bepaalde reden dat hij niet durft en weet hij dat zelf best. Dan krijgt hij de mogelijheid om deze reden te vertellen en kan je er samen met hem een oplossing voor vinden. Vaak weten ze het zelf ook niet echt. Probeer dan samen te bedenken wat je eraan kan doen. Maak afspraken met hem. Maak hem in ieder geval duidelijk dat he tniet geeft en dat niemand daar boos om kan worden. Dus ook jij niet. Spreek bijvoorbeeld af dat hij het eerst een bepaalde tijd probeert en dat als het dan nog niet lukt, jij hem komt halen. Al is het midden in de nacht. Alleen al die zekerheid kan een hoop angst wegnemen. Neem deze afspraken ook door met degene waar hij gaat slapen en sta erop dat hij of zij zich ook aan deze afspraken houdt!

Wat je vooral niet moet doen bij heimwee
Nu zullen niet alle kinderen hetzelfde reageren, maar over het algemeen zijn de volgende tips bruikbaar:

  • Niet boos of ongeduldig worden. Hij doet het ook niet expres!
  • Even bellen lijkt goed, maar let op: vaak worden kinderen met heimwee hier juist verdrietiger door. 
  • Dwing je kind niet om daar te blijven. Dan was het eens maar nooit weer!
  • Heeft je kind er helemaal zin in? Begin dan zelf niet over heimwee. Zorg dat het logeeradres op de hoogte is, mocht het niet goed gaan
  • Tegen het kind zeggen dat jij ook verdrietig zult zijn!
Wat wel kan helpen bij heimwee
 
  • Een vertrouwde knuffel meenemen om troost bij te zoeken
  • Degene waar hij gaat slapen zelf met hem laten afspreken dat ze jou zal bellen als het niet gaat
  • In kleine stapjes opbouwen: begin met één nachtje...
  • Kaarten of brieven naar huis schrijven schijnt wel te helpen. Reacties